My heart, my soul, my joy & my happiness!

Saturday, July 30, 2011

Mead Johnson, please reconsider the price of Enfagrow and EnfaKid

Baru-baru ni Mead Johnson telah menaikkan kandungan DHA dalam susu Enfagrow A+. Maka dengan itu, regenya pun naik jugak le. Banyak pulak tu, dalam RM10/tin! Gambar tu kat Giant Kota Damansara. Kalau sebelum ni regenya 2 angka aje. Sekarang ni dah jadi 3 angka.

Tiap-tiap bulan kami akan shopping susu anak dalam 10-15 tin. Enfagrow A+ untuk Aleesya dan Enfakid A+ untuk Adrianna. Perisa original sebab anak-anak saya sensitif (asma) dan tak digalakkan minum susu yang berperisa coklat, vanilla apatah lagi honey.

Bulan ni punya expenses still ok lagi sebab stok baru je dibeli pada harga lama. Bulan depan naiklah 10% untuk susu anak-anak sahaja. Dugaan. Yang kaya tokei susu tu la. Saleswoman Enfa suruh saya tulis note sebagai pengguna Enfa. Most of Enfa consumers tulis apa dalam tu tau? "Too expensive"... hehe...

Ini dia stok terbaru kat rumah kami. Cukupla sampai bulan depan. Boleh bukak kedai susu gayanya. Masa mula-mula beli susu ni dulu masa Adrianna baby, harganya dalam RM80+ je. Lepas tu naik, naik, naik dan naik lagi. Dulu-dulu berat 1 tin tu 1.8kg. Sekarang ni cuma 1.7kg je. Harga naik, tapi berat berkurang. Nak ngomel pulak... Sendiri pilih brand ni kan. Sendiri mau ingat la... hehe... Tin foils ada banyak tak hantar lagi. Nanti saya nak tulis surat lagi la kat Mead Johnson Malaysia. Kali ni nak buat ayat bunga-bunga sikit nak mintak voucher. Macam boleh?

Dear Mead Johnson, ooohh please la reconsider the price of Enfagrow and EnfaKid.

Sunday, July 17, 2011

Kisah disebalik sebuah bakul kecil

Saya lalu di satu kaki lima. Tiba-tiba saya terpandang sekumpulan manusia yang sedang memerhatikan manusia lain. Manusia lain itu sibuk dengan kerjanya. Beliau ditemani oleh dua orang kanak-kanak, mungkin anak-anaknya. Itulah kerjayanya pada hemah saya. Saya turut berhenti di situ. Kagum dengan apa yang beliau lakukan.

Tangannya tak henti-henti bekerja. Itulah kepakarannya. Saya sangat-sangat kagum. Saya tengok ada beberapa output yang sudah siap tersusun dihadapan beliau, pelbagai saiz, beserta harga.

Saya tengok yang bersaiz sedang... satu RM5 je. Di dalam kemampuan poket saya.

Timbul rasa kecewa... kerana orang-orang yang memerhati hanya sekadar memerhati. Apalah salahnya beli satu. Sekadar membantu. Sekurang-kurangnya beliau melakukan sesuatu, tidak sekadar menadah tangan mengemis meminta wang. Beliau seorang yang berusaha.

Saya di situ dalam 2-3 minit je sebab rushing, Mr.Husband tengah menunggu.. sempat jugak snap satu gambar pakai handphone.

'Penonton' di hadapan si buta tidak akan membantu apa-apa pun jika sekadar menonton.


Inilah dia sebuah bakul kecil yang menyimpan satu cerita. Kepakaran yang tidak langsung ada pada saya, seorang yang celik mata. Kuasa Allah, dengan dunia gelapnya, beliau mampu hasilkan sesuatu yang sangat kemas dan rapi seperti ini.