My heart, my soul, my joy & my happiness!

Friday, December 3, 2010

My Lovely Stomach

Saya sangat suka makan. Saya enjoy makanan yg saya makan. Sesiapa yg mengenali diri saya pasti faham bagaimana berseleranya saya menjamah makanan, menggambarkan seolah-olah ianya memang sedap. Tapi actually saya taklah taram semua, kalau tak sedap tu, tak sedap jugak. Saya takkan miss waktu makan. Tak boleh miss. Nanti cepat masuk angin atau dengan kata lain, bloated. Eee.. Sengsaranya kalau kena. Saya tidak mampu berdiri tegak jika ianya menyerang. Yg peliknya, even saya tak miss makan pun still kena bloated jugak, kalau tak makan lagi worse. Mengapa ianya terjadi? Musykil.

Kerana kemusykilan itu, saya telah berjumpa dengan doktor pakar di Damansara Specialist Hospital. Ingat tak masa birthday saya 11/10 aritu saya MC. Sebab saya pergi jumpa Dr.Naqiyah Ibrahim di DSH. Doc suggest buat scope untuk check dalam perut dan usus. Teropong kecil dimasukkan ke dalam mulut sehingga ke perut dan lepas tu dari lubang anus sehingga ke usus. Sound scary gile kan. Saya dah cuak jugak. Tapi rupanya doc bagi sedatif, so memang saya tak sedar langsung. Procedure tu namanya endoscopy and colonoscopy. Sample biopsy telah diambil.

Alhamdulillah nothing serious. Cuma dalam perut saya ada banyak sangat luka-luka yang sangat kecil tapi tak kena infection. That's good. Doc ada bagi copy rakaman procedure tu. Jelas nampak dalam perut dan usus. Doc bekalkan saya beberapa ubat antaranya Controloc 400mg untuk balance kan gastric acid dalam perut. Nak kata reflux pun macam ye, tapi actually doc pun tak diagnos the real disease lagi.

After few weeks, it seems like those medicine won't help much. Saya rasa sakit dari pagi sampai malam. Sangat-sangat uncomfortable. My lovely stomach still meracau-racau macam tak makan setahun. Lapar sakit, kenyang pun sakit. Kenyang pun lapar balik. Huhu.. Ainul sangat kuat makankah? Nasib baiklah badan tak naik macam belon. Sikit tu adalah.. :-p

Sekarang, saya di DSH. Doc decided saya kena buat ultrasound scan pulak. Katanya macam scan baby tu. Ala tomeinye... Lama tak rasa baby in stomach ;-P

Saya di XRay Unit sekarang. Still waiting for my turn. While doing nothing, saya pun update la blog kejap... while my lovely stomach still holding a mystery...

3 comments:

rzR said...

ainul episode 3 episode 3..hehe

Liza AB said...

makan kek banyak sangat....ha..ha
aku pun sama je..kuat makan juga.

* ainul AB * said...

Ratna aka rzR, nak kite sambung sampai episod 33... hehe...

Kak Ija aka Liza AB, kuat makan sudah tidak relevan. Sangat makan diri... wuaaaa....