My heart, my soul, my joy & my happiness!

Monday, December 5, 2011

Masa itu emas

Dulu-dulu masa zaman sekolah, cikgu2 selalu ingatkan.. "Masa itu emas". Siap ada tampal lagi kat dinding kelas. Pastu kat dinding sekolah pun ada mural ayat yang sama. Tapi masa tu... apa yang saya fikir yer? Buat dono je rasanya... Rasa yang masa itu emas bila dekat2 nak exam je... haha...

Tapi bila meningkat dewasa ni, baru rasa betul2 faham apa maksud ayat tu. Kalau masa kerja aritu... sentiasa terikat dengan deadline. Kalau tak siap.. "I'm dead meat" (macam dalam game Worm!).

Dulu masa masih bekerja, saya feeling2 la kalau dah tak kerja nanti, tentu ada masa nak update blog ni dan blogwalking. Bila dah resign dan buat fulltime asteriskboutique.com, hmmm... rasanya takdenyer nak ber-blogwalking. Tak sempat jugak. Takpelah... bukan senang nak cover balik fixed income yang dilepaskan tu. Asteriskboutique kenala cover balik.

Masa itu sangat berharga buat saya sekarang. TIME IS MONEY $$$. Maklumlah, 'bukak kedai' 24 jam sehari, 7 hari seminggu. Sentiasa check emails, reply emails, check orders... pastu bila dah selongkar tudung masa ambik order tu, kenalah kemas balik. Kalau tailor call ada stok baru, kena pergi ambik cepat-cepat, tangkap gambar dan upload dalam website.

Aritu masa Adrianna sekolah, saya masih hantar anak2 ke rumah babysitter di Kota Damansara. Tapi start bulan Disember ni, since Adrianna start cuti sekolah, saya dah stop hantar diorang ke sana. Lagipun tahun depan, Adrianna dah tak sekolah kat Kota Damansara lagi. Ada branch baru Genius Aulad Subang Bestari. Dekat je dengan rumah.

Minggu lepas, si Aleesya tu asyik cakap "Nak pergi rumah mak..." Rindu kot kat babysitter dia. Saya cakap "Aleesya tak payahlah pegi rumah mak, duduk dengan ibu ye..." Tau dia jawab ape... "Taknak, Aleesya nak pegi rumah mak... ada Afiq.. Arif". Yang si kakaknya dah besar, so dah fahamla. Dia siap explain kat adik "Aleesya, tahun depan kakak sekolah kat Subang Bestari je, kita dah tak pergi rumah mak..." Kesian pulak nengok si adiknya :-(

Saya takde maid (I don't trust any).. takde pekerja 'butik'. Cuma ada the one and only assistant iaitu Mr.Husband... hehe... Masa tu sangatlah berharga bagi kami. Semoga Allah swt permudahkan segala urusan kami...

6 comments:

sitiezahim said...

nanti dah fulltime jaga anak lagi sibuk tau..takpe la ada rezeki la tuh..insyaAllah..aja aja fighting ainul..hehe

Beauty Farmasi Colour Cosmetics said...

aleesya tolong lipat tudung2 ibu ni ye..he... aku yg taip ni..liza

Anonymous said...

Salam ainul..do u mind sharing number babysitter x in kota damansara/subang bestari. Terbaca this post while searching. Im yasmin u can email me dekat yasmin.archa@gmail.com if u could help would appreciate..thanx!

* ainul AB * said...

sitiezahim, haha... sharing experience as a housewife... memang pun... bz kemain. Pagi2 la nak rehat pun, time diorg takde kat umah, g sekolah :-)

* ainul AB * said...

Beauty Farmasi, better jgn kacau le ibunya.Diorg mcm nak 'menolong', end up menambah kje sbb jadi lagi mess... haha... dah bsr nanti pandaila tu :-)

* ainul AB * said...

Waalaikumussalam yasmin, terima kasih ye singgah kat sini. Sorry ye lambat reply sbb dah lama tak login kat cni. Babysitter yg jaga anak saya dulu pernah jaga anak2 abg saya skali, diorg mmg rapat. Even until now pun kalau cuti sekolah mesti suruh pegi sana, rindu katanya. Please email me at "order@asteriskboutique.com" if u are still looking for one, so that I can give u her contact no. I can tell u, she's the best babysitter I've ever known :-)