My heart, my soul, my joy & my happiness!

Tuesday, July 6, 2010

Kenalan, Kawan dan Teman

Apakah perbezaan antaran kenalan, kawan dan teman?

Kenalan tu pada fahaman saya ialah seseorang yg kita kenali pada waktu yg singkat. Mungkin masa kita duduk2 tunggu bas di bus stop dan secara tiba2 kita berbual dengan orang sebelah yg tak dikenali dan selepas itu kita bertukar2 no fon atau email sebagai tanda perkenalan... dan hubungan itu tidak aktif tapi jarang2 berhubung atau mungkin terhenti di situ sehingga ditakdirkan terrrjumpa lagi.

Kawan dan teman... ada beza sikit. Kawan; up sikit dari kenalan. Lebih mengenali antara satu sama lain tapi tak akrab, sekadar kawan biasa. Teman pula pada saya macam kawan baik, lebih rapat, lebih akrab, lebih selesa bercakap tentang hal2 peribadi dan suka sembang sama2.

Contoh kenalan saya macam pelanggan2 Asterisk Boutique. Kalau kawan pula, macam kawan2 sekelas masa belajar dulu, just classmate tapi tak rapat sangat atau officemate. Kalau teman pula, classmate yg lebih rapat dengan kita, kawan sebilik kat rumah sewa dan selalu makan sama kat tempat kerja.. dan kawan2 sekolah yg study sama2 dulu.

Depends jugak. Ada setengah orang, maybe dia lebih rapat even dgn cleaner kat office. Atau makcik jual nasi campur kat gerai depan office ke... Pergaulan masing2 kan. Ada juga yg kawan2 atau temannya level2 boss aje, org besar2 yg berpoket tebal, ada pangkat dan kedudukan, dan cantik2 (macam model tak jadi... hihi). Ada yg tak kisah tu semua, sesiapa saja ON, boleh jadi kawan.

Itulah macam2 ragam manusia. Ada yg kalau suka tu, fanatik sangat. Ada yg boleh rileks. Ada yg kalau tak suka tu, dia tunjuk habis. Ada yg kalau tak suka pun, dia boleh control utk tidak menunjukkan rasa tak selesanya dia. Tengok orang dan situasi. Kita pandang diri kita, sukakah orang pada kita? Layakkah kita untuk tidak menyukai orang lain?

Pucuk pangkalnya, mesti BERHATI-HATI memilih kenalan, kawan dan teman.

No comments: