My heart, my soul, my joy & my happiness!

Friday, August 6, 2010

Happynya anak2 kami dah 'bebas'

This is not a good entry.. Talking about someone's bad but I am an ordinary human being.. I just shocked meeting these kind of peoples. I rarely update my comment on Facebook but last few days I wrote this:

"Pagi ptg bg 3 anaknya mkn keropok, aiskrim. Kluar rmh x pkai slipar. Biar anak duduk2 @tangga flat yg kotor. Rmbut penuh kutu smpai melompat atas kpala Adrianna. Anak kena HFM, dia kata ChicPox; bjangkit to Aleesya & Afiq. Klo anak sakit,beli ubat @farmasi je, not clinic. Bahasa laser. Pagi tadi, kakIna ckp dia dah x jaga 3 bradik tu lg. Dlm hati sy "Alhamdulillahhh"... Terhindarla sudah anasir2 buruk kpd anak2 sy."

The wording was shorted due to limitation of the words per comment in Facebook.

Sebenarnya saya sangat gembira (muahahahaha...) bila kak Ina cakap yg dia dah tak jaga 3 beradik tu. Tak, saya tak jahat...

Ini kisah benar ye.

Kisah yg pertama:
Satu petang masa nak ambil Adrianna Aleesya, kebetulan si Tutt (disensorkan nama) tu pun ada utk mengambil anaknya. Kak Ina mengadu pada si Tutt "Tghari tadi akak nak suap nasi, si X (anak 1st si Tutt) tepis, habis tumpah nasi"... si X masa tu dah 6 tahun. Saya buat2 tak dengar, taknak masuk campur. Rupanya2 baru saya tau, anak2 si Tutt ni suka melawan.

Kisah yg kedua:
Menurut Kak Ina, anak2 dia yg bongsu (masa tu setahun) selalu demam, selsema, batuk... tapi mak ayahnya tak bawak pergi klinik pun, cuma pergi farmasi je. Yg tak sedapnya, virus2 tu boleh menjangkiti baby2 lain yg kak Ina jaga. Kata kak Ina lagi, pagi2 lagi si Tutt & suaminya bagi anak2nya makan aiskrim... keropok macam chickedees tu. Adoyai...

Kisah ketiga:
Kak Ina tinggal di tingkat 3, si Tutt di tingkat 2. Tiap kali (diulangi... tiap kali.. tiap2 hari), tiap petang masa saya nak ambil anak2, mesti lalu tepi rumah si Tutt dulu. Anak2nya mesti sedang bermain di koridor ataupun di tangga. Tak pakai kasut. Ada sekali tu saya saja2 tegur budak2 tu "Kasut mana?".. dgn nada manja je la, kan tegur budak2... Sekali tak perasan si Tutt ada di muka pintu... huhu... segan gak aku! Dia terdengar agaknya.. terus dia jerit kat anak dia "pakai kasutttt".

Kisah keempat:
Satu hari tu, kak Ina cakap anak si Tutt yg bongsu tu kena chicken Pox, kemudian Afiq (baby lain) pula kena Hand Foot Mouth Disease (HFMD). Tiba2 malam tu naik benjolan2 pada leher Aleesya. Esoknya paginya pula naik pada kaki dan tangan. Aduhai. Terus admitted @ Damansara Specialist. Menurut kak Ina, Symptom pada anak bongsu si Tutt tu bukan chicken Pox tapi HFMD sebab bintik merah tu hanya naik pada kaki, tangan dan muka si bongsu tu, di badan takde, tapi mak ayahnya buat tak tau je. Nasib baik tak berjangkit pada Adrianna. Selepas seminggu Aleesya discharged, saya terserempak dgn si Tutt di tangga. Dia menanyakan keadaan Aleesya. Katanya "Tak tau pun si bongsu tu kena HFM, ingatkan chicken pox.." Dalam hati saya... Aihhh, boleh main 'ingat-ingat' lak... Awak tak bawak gi check kat doktor ke???

Kisah kelima:
Kadang2 masa saya balik petang2 tu, ada pakcik jual roti dan keropok pakai motor. Anak2 si Tutt ni mesti turun dan beli keropok...Apalah khasiat budak2 ni dapat? Adrianna pun nak la jugak, pengaruh rakan sebaya. Tapi kami memang tak bagi anak2 kami makan keropok sebab mereka ni sensitif. Takut kena asma. Nanti siapa yg susah... akakkkkk jugak!

Kisah keenam:
Menurut anak si Tutt yg sulung, anaknya2 yg berusia 7, 5 dan 2 tahun semuanya mandi sendiri, basuh ber*k sendiri... Agak2nya bersih ke? Yg bongsu tu kakak sulongnya tolong basuhkan. Cuma kalau di rumah kak Ina je baru kak Ina yg mandikan budak2 tu.

Kisah ketujuh:
Pada suatu hari, kak Ina call saya. Dia kata, dia ada jumpa 25 ekor kutu atas kepala Adrianna. Terkezut saya. Saya hairan dapat dari mana... rupanya2 menurut kak Ina, 3 beradik tu penuh kutu atas kepala. Kalau budak tu lepas mandi, tekap towel atas kepala pun boleh melekat kutu2 tu pada towel. Eeee... scary giler. Dan dgn jayanya kutu2 itu telah melompat ke atas kepala Adrianna. Yg hairannya, rambut anak2 dia semuanya nipis2 aje. Kalau bagi shampoo kutu, gerenti boleh hilang punya. Saya pun terus beli shampoo kutu, sental2 kepala Adrianna. Tapi kak Ina cakap dia dah carikan atas kepala Adrianna sampai habis. Saya tanya kak Ina, mak ayahnya tak beli shampoo kutu ke... but kak Ina cakap "Mak ayah dia pun ada kutu" ... Hah???

Kisah kelapan:
Pada suatu hari kak Ina pergi ke rumah si Tutt ni. Nak ambil barang keperluan anak2 si Tutt. Si Tutt pergi kerja. Bila masuk je rumah si Tutt... masyaAllah! Cukuplah diringkaskan di sini bahawa kalau dia buat open house, rasanya takde selera la nak pegi. Bayangkan betapa rumahnya dipenuhi virusss/bakteria...

Ada lagi sebenarnya tapi cukuplah 8 kisah tu je. Wahhh, agak mulut tempayan cikit hari ni...

Nak jadi cerita macammana kak Ina dah taknak continue jaga tu, sebab si Tutt ni kerja hari Sabtu. So susahlah kakak tu nak ke mana2, kenduri2 kahwin atau balik kampung. Si Tutt pula jenis susah nak negotiate. Selalunya kalau kak Ina nak cuti, dia akan bgtau awal2 pd kami. Actually si Tutt ni baru lagi tukar kerja. Sebelum ni dia bekerja sebagai guru Pafa (diulangi... guru Pafa! Ustazah ye Tuan2 dan Puan2...), tak kerja pun pada hari Sabtu tapi since dia tukar kerja lain, kena kerja pada hari Sabtu pula.

Memandangkan anak2 si Tutt yg 1st & 2nd tu lebih tua dari anak saya Adrianna, jadi tentulah setiap kelakuan, bahasa dan cara mereka mudah menjadi ikutan Adrianna. Budak2 mana tau baik buruk melainkan kita yg mewarnakannya.

Kini, saya dan suami SANGAT gembira kerana:
1) Anak2 saya tak terdedah kepada kelakuan2 yg "kurang ajar"
2) Anak2 saya bebas dari ancaman kutu
3) Anak2 saya bebas dari ancaman virus2 yg dibawa oleh ke3-3 kanak2 tu

Wahh, entry ni sangat humiliate.... ampunkan saya... saya manusia biasa. Sekadar berkongsi pengalaman dan ceritera hidup yg mewarnai hidup saya, suami dan anak2... haruslah nak raya esok kena gi mintak maap ni *(^_^)*

4 comments:

sitiezahim said...

betul la ainul, kita mak bapak kene jaga anak2.camtuh gaye susah la hehe..nasib baik dah terhindar hihi..

nisa said...

Assalamualaikum,
Saya trbaca sbnarnya blog awk ni, saya setuju benar bhwasanya ada ibu bapa yg x tau dan mcm xnak ambk tau pasai keshatan & kbrsihan ank2 mrka. Maaflh klu saya ktakan yg mreka ni tau branak tapi x tau mnjaga ank2. Kisah awk ttng pnyakit HFMD adalh pnyakit yg mnyerng kank2 yg tdk dajar ttng kbrshan. saya punyai 4 ank2 yg antranya kembar permpuan brusia 1 thn 5 bln. Sebleh blehnya saya akn mmastikan merka dlm keadaan bersih prgi & blik dari taska, bkan nak puji diri sndiri tapi saya rasa brtggjuwp ttng kbrsihan & keshatan mreka. Klu x saya yg akn ssah. Betul x? Apa2 pun saya brdoa ank2 kita dirahmati & dlindungi dari sgala pnyakit or ornar2 yg x sihat...AMIN!!

Gr4ndON9 said...

lucu n imut kayak ummi-nya

* ainul AB * said...

Siti, Alhamdulillah syukur sangat.

Nisa, TQ singgah kat cni. Betul kata Nisa. Tau beranak tp x tau nak jaga... huhu...

Gr4ndON9, hihi... maaf sy tak paham :-) Boleh tolong jelaskan maksudnya