My heart, my soul, my joy & my happiness!

Thursday, April 15, 2010

Nyarisss...

Pagi tadi, masa on the way ke ofis, nyarisss... Saya di traffic light bawah flyover di Penchala Link before tunnel, heading to TTDI. Masa tu saya di depan sekali sebelah kiri. Sebelah kanan ada sebuah Atos. Apabila lampu hijau, saya dan Atos mulalah speed. Tiba2 Atos brake mengejut, saya pun pelikla dan tiba2 ternampak sebuah 'lembaga besar' (4-wheel drive... pajero kot, tak perasan laju sgt + terkejut). Saya pun cepat2 brake mengejut dan lembaga tu terus meluncur laju depan saya. Syukurlah kereta belakang masih slow. Saya tengok uncle apek dalam Atos tu angkat2 tangan macam Karam Singh Walia + mulut potpet potpet, tentu sedang marah teramat. Kalau saya tak sempat brake, mesti lembaga tu menuju tepat ke arah saya, dari sisi pintu kanan.

Fuhh... nyaris! Semuanya berlaku dgn teramat pantas. Saya tak marah, cuma terkejut tapi bengang juga. Syukur Alhamdulillah nothing happen.

Lately sejak tangan kiri suami saya twisted masa minor accident last month, saya drive ke office. Kalau tak kami rempit je. Tunggu tangannya betul2 sembuh baru boleh bawa beban tambahan di belakang *(^_^)*

Ketika memandu, saya cukup bengang jika:
1) Saya di lane kanan, kereta depan saya sangat slow
2) Kereta yang slow itu adalah sebuah kereta mewah yg ternyata takde masalah kalau nak speed laju2
3) Ada kereta yg kononnya macam cepat2 nak masuk di depan saya dari simpang tapi lepas tu macam kura2
3) Kereta yg nak masuk depan saya, menyucuk2 tapi taknak bagi signal. Memang saya takkan bagi chance!
4) Kereta dari kiri/kanan saya bagi signal tapi terus menghimpit dan masuk. Yg kita ni kena sudden brake. Bagus bagi signal tu, tapi tengok la dulu clear ke tidak, ni main serbu je!
5) Kereta depan saya tiba2 berhenti, turunkan orang... paling teruk dia berhenti menyembang, dan paling hampeh dia terus parking!
6) Semasa mengejar traffic light hijau, tiba2 kereta di depan saya brake mungkin takut traffic light tu merah kot. Tapi dah hijau, jalanlah!
7) Jika di jalan yg sempit, ada kereta/motor/makhluk yg block di depan tapi boleh buat dono je. Saya bagi hon termerdu!
8) Semasa di tol lane SmartTag, kereta di depan saya takde kredit dan kena reverse.
9) Saya juga bengang kepada encik2 polis yg menjaga traffic light yg mengutamakan/ memberi lebih masa kepada jalan yg tak banyak kereta. Side yg banyak kereta la patut dilepaskan lebih lama supaya tak jem, tapi sebaliknya jadi bertambah jem pula.
10) Masa cari parking kat shopping complex, ada kereta macam nak keluar dari petak parking tapi tak keluar2 + buat dono je. Kalau taknak keluar lagi, at least waive hand 'cakap' tak keluar, jadi tak perlulah kita menunggu lama kan.

3 comments:

SegaLanya Saya said...

haha.. mmg sgt tensen menjadi pemandu kerete neh... kalu satu hari tak menyumpah tak sah~~
saya paling bengang pagi2 dah le saya mmg spesis slalu tlmbat g keje pastu nasib tak baik duk plak blkg org yg bwk kete mcm nk g brsiar2.... mmg hangin la.. cucuk skit..ade can...potong ala2 mcm bwk kete F1 dgn bengangnye sambil pandang slek... yg tak tahan muke diorg bole tenang gile.. tak paham2

b a r | n e said...

salaam. passing by your blog :)

memang bengang kat semua benda tu, belum campur hal jammed lagi.

* ainul AB * said...

Eza, same la kita.. pagi2 pun slalu rushing... hehe... paling tension kalo ada keta lembap kat depan... hehe

bar|ne,
Thanks for passing by. A'ah mmg bengang... hihi