My heart, my soul, my joy & my happiness!

Tuesday, November 16, 2010

Aidilfitri dan A'Famosa Resort

Aidilfitri tahun ni adalah paling hambar dalam sejarah.
1) Beraya tanpa ayah, rasa tak lengkap. Some is missing.
2) Beraya di Subang je. Tak feel langsung. Pagi raya kat rumah sendiri.
3) Bercuti sehari je. Jumaat - Isnin, cuti raya 4 hari only. Selalunya cuti seminggu.
4) Terperuk di rumah. Tak ke mana-mana pun.
5) Sepanjang sebulan Syawal, tak pergi ke mana-mana open house pun.
6) Saya takde baju raya, saje tak beli! tapi ada tudung baru from asteriskboutique!

Raya pertama di rumah Ngah @Subang Permai. Lepas sembahyang raya dan makan-makan, kami pergi kubur. Punyalah ramai manusia. Ramai rupanya yang beraya di KL atau dengan kata lain, tak balik kampung. Balik dari kubur, kami makan lagi dan lagi sampai malam. Balik rumah, tidur.

Raya kedua, pergi rumah Ngah lagi, makan dan tengok tv. Raya ketiga, kami buat plan mengejut. Pergi Melaka. Terus booking apartment kat A'Famosa Resort. Saja je nak jalan-jalan. Masa check in, kami terbaca dalam Kosmo tajuk "Sosilawati dibunuh". Tragik! Kesian. Kesian kat anak-anak dia yang menantikan khabar baik pada Aidilfitri yang mulia tapi sebaliknya yang berlaku. Sangat-sangat simpati.

Apartment tu ada satu bilik yang besar yang memuatkan 2 queen size beds + bathroom, ruang tamu, dining dan dapur.

Petang tu kami pergi ke Water World. Budak berdua tu memang syok habis la. Aleesya pun tak padan dengan kecik, nak meluru terjun dalam air. Memang kena keep on eye betul-betul. Sangat-sangat suka mandi. Kalau dia tengah moody, ajak basuh tangan pun dia suka. Suka main air. Tiket masuk ke Water World quite OKla. Tapi dah lupa la berapa ringgit.. yang pasti termasuk lunch set nasi ayam which the taste is quite good, dan satu tin air. Lepas dah mandi-manda, mesti laparkan.

Lepas dah puas-puas mandi, balik ke hotel dan bersiap-siap ke Cowboy Town. Cowboy Town buka dari jam 6 petang sampai tengah malam. Ada Red Indian show. kagum dengan ability bro tu buat sembur-sembur api macam naga. Tak lebur lidah ke? But overall, nothing "wow" at Cowboy Town. Kami masuk kejap aje, lepas tu tak sabar nak keluar... hihi..


Dinner... jalan-jalan cari makan di Umbai. Ramai giler. Sesak, penuh, sangat crowded dan penat cari parking tapi sebab ramai orang cakap seafood kat Umbai best, kami pun nak try la jugak. Raya-raya pun ramai jugak orang! Kitorang ingatkan kitorang je yang jalan-jalan masa raya. Rupa-rupanya semua orang dah tak larat nak makan lemang ketupat rendang kot, semua nak baham seafood jugak. Saya lupa apa nama restoran tu. Tapi memang pilihan yang tepat. Wahh... sangat best. Alhamdulillah, sedap sangat sampai teringat-ingat, terindu-rindu... giler kau kena mandrem ke hape! Lupa nak ambil gambar makanan sebab dah lapar masa tu, ingat nak makan je :-P

Waiting for the food at Umbai. Will definitely go there again :-)

Esoknya pagi-pagi lagi kami ke Safari. Truly awesome experience. Macam kat Africa Safari tu. Nak pergi Africa tak dapek, pergi Safari kat A'Famosa pun OK per. Naik lori erk... confuse lori ke bas yer? Dikelilingi besi sebagai perisai dari serangan binatang buas sebab anda akan dibawa masuk ke dalam zoo terbuka yang ada harimau, singa, zirafah, badak, rusa dan macam-macam lagi.



Lepas tu kami tengok animal show, elephant show etc. Adrianna sangat teruja tengok gajah tu buat show. Ibu pulak tak tahan bau. Selamba je tengah buat show, sang gajah melepaskan poo dan men-spread-kan bau yang sangat tak enak. Buwekk.

Kami ada beli souvenirs kat situ. Every RM10 dapat free animal ride. Boleh naik burung kasawari lari 120km sejam. Eh, tipu je! Pilih naik unta ke nak naik poney. Ayah naik unta, Adrianna naik poney. Macam Eeyore kawan Pooh la. Comel giler. Staf kat situ bawak pusing-pusing sambil naik unta/poney dalam 4 round gitu. Aleesya naik ibu. Eh, ibu dukung Aleesya. Ibu tak naik pape. Then, kami naik boat ke Monkey Island. Monkey Island tak best, naik boat yang best, haha...


Lepas pergi safari, kami pun balik ke hotel, check out. Secara keseluruhan, ada 1 tempat je yang best kat A'Famosa resort. Safari World. Water World tu kat KL pun ada, Wet World and Sunway Lagoon for instance but Safari memang totally different dan seronok kalau bawak budak-budak yang suka tengok animals. Landscape tak cantik, kurang penjagaan, agak semak dan tak sedap mata memandang. Tak secantik gambar dalam internet *(~_~)* but Safari World memang best!

Lepas tu kami pergi berjalan-jalan di Bandar Melaka. Niat di hati nak tengok the real Kota A'Famosa ataupun nak berjalan di sekitar museum di situ tapi masyaAllah.... manusia! Macam semut yang mengerumuni gula. Lastnya kami cuma berhenti makan je kat Mahkota Parade, lepas tu terus bertolak balik ke Subang. Esok kena kerja.

6 comments:

Adzriel AB said...

seronoknya... jompegi lagi. ajaklah kitaorg.

* ainul AB * said...

taknak dah, tak beshh... haha...

Adzriel AB said...

cari tempat lain le pulak

sitiezahim said...

hehe aku penah pegi a famosa tuh..masuk mahal la pada aku tp ok la sbb leh bagi makan unta muahaha..

* ainul AB * said...

Adzriel AB, Kak om suggest kolam air panas kat trolak tu, best tak? Aku tingin gak nak pegi Bukit Merah Laketown tu.

sitiezahim, agak mahal jugak la... takpela, nak merasa je at least once :-)

Liza AB said...

kalau nak gi bukit merah, kita book awal2 le..