My heart, my soul, my joy & my happiness!

Tuesday, February 8, 2011

Adorable moments

From all the albums that we have, I really love this picture. It is adorable, isn't it? Adrianna kiss ayah sebelah kiri. Aleesya kiss sebelah kanan. Sweet sangat. Tu baru 2 orang anak. Kalau 3, 4, 5... hahaha... abis hidung ayah, dagu ayah, dahi ayah...

Sekarang ni, Aleesya, our 1 year 10 months 'big baby' dah mula ada extra demand. Selalunya kalau salam, Aleesya akan kiss pipi sebelah kiri atau kanan, kemudian pipi satu lagi. Lepas tu dia cakap "One more..."

Masa mula2 tu pelik jugak, so sua je la muka kat dia. Rupa2nya nak kiss dahi pulak. Kat situlah "one more" nya.

Compared to Adrianna, Aleesya agak lambat dapat mulut. Kalau Adrianna dulu, nak masuk 2 tahun dah petah dan clear ucapannya. Aleesya baru combine 2-3 perkataan. Contohnya:

"Nak aner?" = nak pergi mana? (pelat lagi)
"One more" = One more (clear)
"babai abu" = bye bye ibu (ibu jadi abu daa...)
"babai ayah" = bye bye ayah (tak pelat)
"nyenyum takpa takpa" = senyum, tak perlu kata apa-apa (lagu favourite dia, tak tahan!)
"dah abishh.." = dah habis

Adrianna pula, since dah sekolah ni asyik nyanyi lagu "Anak nabi kita ada 7 orang, 3 lelaki 4 perempuan... " sampai habis.

Sebelum makan, dia baca doa makan dengan kuat sekali beserta translationnya in English. "Thank you Allah for giving us food..." kat hujung2 tu merapu sikit, ibu pun tak faham. Tak habis hafal lagi tu, takpelah baru sebulan sekolah.

Belum masuk bab "Swear" yg teacher ajar. Saya pun tak ingat sangat, aritu ada baca kat sekolah, lebih kurang bunyi macam ni: "I am the khalifah of Allah, Nabi Muhammad is the messenger of Allah..." panjang lagi tapi tak ingat :-)

Syukur Alhamdulillah apa yang teacher ajar di sekolah dipraktikkan di rumah.

Orang tua2 bagi petua, kalau nak bagi hubungan adik beradik tu baik, kita kena satukan tali pusat diorang yg tertanggal tu. Maknanya, tali pusat anak pertama yg tertanggal masa baby kita kena simpan. Then, bila anak no.2 lahir, bila pusatnya tertanggal, letak dan simpankan sekali dgn tali pusat anak no.1 yg dulu tu. Wallahulam. Kami pun ada buat jugak. Tapi semacam je si kakak dgn si adik tak ngam. Kadang2 tu kamcing pulak. Biasalah budak2. Tapi selalunya kakak yang buli adik :-P

Bila kakak buli adik, ayah dan ibunya pun jadi Incredible Hulk. Arghh..Grrrr!!!

3 comments:

Adzriel AB said...

5 beradik? mana ada nak kiss daddy dia. lebih2 yg besor. deme kiss aku je. he..he..

semua 5 talipusat dlm kain bunjut pink.

http://adzriel.blogspot.com/2011/02/merotan-anak-anak-geramnya.html

apasal ekk...

p/s : baru nak tanya apasal tak letak nafneng kat sini. kalau dulu ko letak mesti dah banyak..ekkkk dah klik! nak compare hotlink..

* ainul AB * said...

hehe... itu kena tanya deme adik beradik ler. Kita dulu pun mana ada macam ni :-P

Bergantung kepada macammane ayah melayan anak2nya la khennn...

Adzriel AB said...

ya betull...keturunan lain2.. he..he..