My heart, my soul, my joy & my happiness!

Friday, February 11, 2011

Curiosity is dangerous

Teringat satu kisah... Pada suatu hari, ketika di rumah kak ina (babysitter Adrianna dan Aleesya), Adrianna masuk ke bilik anak lelaki kak ina (Along). Dia duduk senyappp je dalam tu. Tetiba bila kak ina cari "Manaaalah Adrianna ni?"

Last2 jumpa kat bilik Along tengah buat operasi. Adrianna sedang bermain dengan pisau cukur. Dia cukur bulu kening belah kanan. Operasi terhenti apabila Adrianna terkezut kerana disergah oleh kak ina. Jadilah macam ni rupanya. Nasib baiklah kak ina sedar, kalau tak, mau seluruh kening dicarasnya. Oh tidakkk...

Agaknya dia sangat curious nak tahu bagaimanalah rasanya menggunakan pisau cukur tu. Tak pasal2 bulu kening 'botak' sebelah. Adoyaii... Sekarang dah tumbuh balik semuanya, dah nampak elok balik dah.

Curiosity is dangerous.

Curiosity itu penting tapi bila tiba bab2 yg negatif, ia jadi merbahaya. Curiosity jugak boleh menyebabkan orang jadi penyibuk, suka jaga tepi kain orang, suka bergosip dan macam2 lagi lah.

Masa saya kecil2 dulu, arwah ayah suka hisap rokok daun. Nampak best je. Dek kerana sifat ingin tahu yg sangat menebal dalam diri which is aka curiosity, saya sangat teruja untuk mencuba. Arwah ayah suka letak rokok daun + tembakaunya kat atas para dinding. Satu hari tu bila ayah takda, saya pun main2 la dengan rokok tu. Digentel2lah, diletakkan tembakau sikit, dan digulung2. Taraa, jadilah sabatang rokok yg sedia dihisap.

Dengan rasa curiosity yg menebal, saya pun nyalakanlah lighter dan berasaplah rokok tu. Sekali sedut terus wengg... terbatuk2. Sangatlah tak sedap. Pelik, kenapalah orang dok hisap!

That's it lah. Ini bab rokok, ada maafnya lagi. Tapi kalau bab dadah, janganlah sesekali nak mencuba even once. Confirm jadi ketagih. Alhamdulillah tak ada rasa curiosity ke arah itu :-P

Sama seperti kes masa ke Genting Highland. Dek kerana excited sangat sebab 1st time pergi Genting Highlands, saya rasa nak sangat naik Solero Shot. Nak rasa macammane rasanya. Selalunya tengok dalam tv aje.

Masa tu tengah berdating lagi dengan boypren (Mr.Husband). Saya dan encik boypren pun terus naik. Benda tu bawak kita naik ke atas perlahan2 sampai ke puncak. Tingginya! Masa tu kabus tebal sangat, so rasa macam dah naik ke awan. Pandangan putih. Tak nampak langsung kat bawah.

Bila Solero Shot tu mula bergerak turun ke bawah, saya rasa macam punggung dah tertinggal kat atas. Nak kata tengah duduk, tak rasa duduk langsung. Rasa macam nyawa tak berharga. Adrenalin memancut2 keluar. Menyirap ke seluruh badan. Masa tu rasa "Nak turunnn.. nak turunnn... pleasee..."

Of course la tak boleh. Kenalah lalui sampai habis. Bila sampai je kat bawah. Terus rasa tak berpijak di bumi yg nyata. Ketaq lutut! Tapi control cun la sebab tengah dating kan. Taubat taknak naik dah. Tapi encik boypren tersangatlah suka. Dia naik lagi... dan lagi. 3 kali. Saya jadi pemerhati je kat bawah. Idok ler teman nak join!

Itulah... nak sangat rasa. Rasakan. Kata orang, sendiri cari penyakit *(^_^)*

7 comments:

Adzriel AB said...

tak tahan nak gelak oiiiiii!!

sitiezahim said...

hahaha aku kompom takkan naik bende alah tuh sampai bila2..

Adzriel AB said...

sila jawab tag ni

http://adzriel.blogspot.com/2011/02/contest-sempena-3-series-ayurashidah.html

Myra Jay said...

MJ langsung tak berani nak naik Solero shot tu :)

* ainul AB * said...

hehe... kite sampai skrg tak berani nak naik roller coaster, tapi rasa macam teringin tapiii... tatuttt...!!
tp Solero Shot tu kita memang serik giler :-)

manueng said...

nasib baik pisau cukur tu x terkena mata...bahaya tu...huhu


p/s: sy pun naik skali je solero shot tu...pastu xnak naik dah...haha=p

* ainul AB * said...

Hai manueng,
time kasih ye singgah cni :-)
tu la nasib baik tak kena mata... eee...seriaunya... hihi...

*Sori lambat publish komen sbb busy sgt lately :-)