My heart, my soul, my joy & my happiness!

Tuesday, November 24, 2009

Perodua ALZA

Semalam MPV baru dari Perodua baru dilancarkan. Kami tak lepas peluang utk meninjau keadaan MPV yg dinanti-nantikan iaitu Perodua ALZA. Memang sebijik macam Toyota Passo Sette seperti yg kami pernah saksikan sebelum ni di dalam Youtube. Enjin kuasa 1.5, yg auto, ada ruang kosong di bhgn tgh antara pemandu dan penumpang. Macam boleh duduk 3 org di kerusi hadapan (ikut law tak boleh la). Handbreak di bhgn bawah (footbreak), macam Toyota Wish. Skrin meter dan speed di bahagian dashboard tgh, bukan exactly depan driver mcm yg selalu.

Kalau Passo Sette is known as 7-seater. Perodua ALZA ni samala jugak, cuma rasanya bahagian blkg sekali tu kalau orgnya kecil2, 3 org pun boleh muat. Kalau ikut standard size org kita yg tak berapa besar (mcm saya ... ececehh!), one whole cabin tu boleh muat 8 org. Seat tgh boleh laras ke dpn dan ke blkg. Seat bhgn blkg tu bila diturunkan, akan menjadi satu boot yg sgt besar. Kalau tak, bootnya kecil je, muat beg galas je rasanya. Enjin ALZA ni sama macam enjin Vios, Rush & Avanza.

Harganya murah dari Proton Exora (tapi Exora lagi besar). Kalau ikut yg saya tengok semalam yg Premium Auto punya (yg full specs), 7 tahun loan, bulan2 RM940. Kalau 9 tahun loan, RM780. Downpayment RM1500 sahaja dengar2nya (kena check balik). Jadi, kepada sesiapa yg baru beli MyVi full specs tu, rugi wooo... baik beli yg ni.

Berminat? Hmmm... minat juga tapiiii.... (sila jawab) *($_$)*

Apa yang nak diperkatakan sebenarnya nama Perodua ALZA ni:
A i n u L a Z l i n d A (lihat huruf2 bsr only) = ALZA (setuju???) ekeke...

2 comments:

Adzriel AB said...

aliza la...ha..ha..

* ainul AB * said...

Tamau la, kecikkk.. tak sesuai untuk kitorg yg bersaiz giants...