My heart, my soul, my joy & my happiness!

Sunday, June 19, 2011

Antara keluarga dan kerjaya

Tadi saje jenguk-jenguk album lama. Jumpa gambar budak chubby ni. Very the montelest masa ni. Bikini tu kak ina (babysitter) yang bagi. Tu pun anak dia pakai masa dah sekolah dah. Cik Aleesya ni pulak pakai masa umur setahun lebih aje.

Sekarang ni Aleesya dah kurang sikit chubbynya. Siiiiikitla :-P

Dua minggu lepas baru je admitted 4 hari kat Damansara Specialist Hosp. Pada usia 2 tahun 2 bulan sekarang, dah 8 kali keluar masuk hospital. Bayangkan berapa kali saya ambik emergency leave? ...dan setiap kali admitted, ambik masa dalam seminggu kecuali yang baru-baru ni je 4 hari. Dan company tu takde Compasinate Leave!

Kan start awal tahun ni saya satu-satunya manusia dalam IT Product Development team untuk MNC Wireless. So, bayangkan bila saya ber-EL, apa yang terjadi di office... Antara keluarga dan kerjaya... saya pilih keluarga.

Sebelum saya resign aritu, sempat juga saya bertanyakan soalan cepuemas kepada HR Manager yang nak meletup tak lama lagi tu. Anak pertama baru... tak faham lagi kot. Boss saya (IT team) pun baru nak menimang cahayamata pertama jugak. Lebih kurang macam ni, tapi saya cakap elok-elok la:

"If u see your baby having difficulty in breathing... would u just leave her and go to the office as usual... or would u bring her to the hospital and take care of her?"

Dia tak jawab la soalan saya, dia konar ke benda lain. Memang what the h...hampeh.

Begitulah... saya tender resignation letter. Saya kata saya dapat better offer *(^_^)*

Yang bestnya, hari saya submit surat tu, pagi-pagi lagi masa sampai office, laptop saya terus keluar blue screen, tak dapat diselamatkan. Laptop saya dah protes dulu la. Tak kisah pun, laptop company. Beberapa hari lepas orang Media Prima sms saya suruh standby sebab ada final Ultimate Power Superstar kat 8TV. Saya senyum je baca. Sorryla, saya dah tak kisah dah!

Teringat kisah Wardah, masa anak dia sakit akibat tragedi dulu, company dia sangat flexible dan supportive.

Berbalik kepada kisah gambar tu... anak-anak saya suka sangat mandi laut. Kalau balik kampung opah dia kat Seri Manjung, mesti nak ajak pergi Teluk Batik. Opah dan atuk pulak rajin bawak cucu-cucu dia jalan-jalan.

Walauapapun, semoga anak-anakku Adrianna dan Aleesya sihat selalu. Sihat dalaman tau. Sebab luarannya memang sentiasa 'sihat', chubby, montel dan tembam... hehe...

8 comments:

Adzriel @ Liza AB said...

setuju..;.anak sakit, company tak akan jenguk pun.

CNK said...

kak ainul, si comel ni sakit apa?? siannya. get well soon si montel aleesya..

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

alololoooo bam bam laa dye...folow ur dear

* ainul AB * said...

Kak Ija, tau takpe.. hehe

CNK, dia ada asma, sangat sensitif especially kalau demam.

Mya, thanks dear :-) Followed u too

HAFIZAL said...

sabar ler...

* ainul AB * said...

Thanks Hafizal :-)

gadizgula said...

i choose family jugak!

* ainul AB * said...

gadizgula, itu pilihan terbaik kan :-)