My heart, my soul, my joy & my happiness!

Tuesday, March 22, 2011

Majikan Yang Sukar Memahami

Tahun lepas, 5 kali Aleesya masuk hospital. Disebabkan itu, saya terpaksa on-off ambil emergency leave (EL) dan MC. Tak pernah terjadi dalam sejarah career saya di mana cuti tahunan exceeded dan MC pun exceeded. Terpaksalah ambil unpaid leave hampir setiap bulan, menyebabkan gaji dipotong dengan tak bestnya! Dan lagi tak best bila HR langsung taknak faham.

Annual leave kat company saya ni 14 hari je. MC pula 14 hari juga. Leave pun sikit sangat!!! My previous company cuti 21 hari. Mr.Husband lagi best... 30 hari.

Leave juga menjadi semakin exceeded disebabkan arwah ayah yang menghidap Nasalpharangeal Carcinoma (cancer) di mana pada saat2 genting, we have no choice, other than in desire need to take EL as well.

Dan kebetulan tahun lepas saya kena chicken pox pula. Tau-taula chicken pox bukan sikit-sikit hari MC. Tension memang tension, tapi nak buat macammana kan. Tiap kali Aleesya admitted sampai 6-7 hari. Kalau dah 5 kali admitted, u do the Maths ye... hmm... tu pun saya dan Mr.Husband gilir-gilir jaga dia di wad. Baby mana boleh main tinggal-tinggal macam orang dewasa. Apa ke gil* itu pun susah sangat nak paham!

Those are such uncertain things that might happen to anyone. Tahun 2010 memang banyak dugaan. Pasrah je la. Mujur ada Asterisk Boutique yang menampung segala perbelanjaan di saat gaji ditolak sebab ambil unpaid leave. Diharap pengorbanan ini diberkati olehNya dan menguatkan semangat kami untuk menempuhi setiap dugaan dan cabaran.

About Aleesya, she was a very-very sangat chubby dulu. Lahir 3.01kg je. Lepas sebulan terus jadi 5.1kg. Masa dia 6 bulan, scale bacaan jadi 10kg! Start umur dia 7 bulan, Aleesya menghidap bronchiolitis. Same as her elder sister but hers is worse. Sensitive. Sejak itu, kami berulang alik ke hospital. Damansara Specialist Hospital dah jadi second home... Oh ya.. nasib baik ada insurans. Penting sangat tau ada insurance!

Berat Aleesya pun makin susut. Tapi tu pun orang masih cakap dia tembam... hihi... At two years old, now beratnya 16.5kg.

We are glad she is fine now. Alhamdulillah.

Awal tahun ni, ada tumor growth di badan saya. Lepas satu-satu dugaan. Alhamdulillah dah selamat operate. Cuti lagi!... kihkihkih... gelak je la. HR dah meroyan! Ate... nak buat macammana, saya pun taknak tumor-tumor bagai... tapi dah tetiba je tumbuh dan terjonjol dari kulit, tak ke scary... Alhamdulillah takde yang serius. Hasil ujian biopsy tu doktor cakap non-cancerous.

Bermula awal tahun ni, organization chart telah dirombak. Service and Product Development team tinggal saya sorang aje. What the h... (hancus...). Media Prima projects asyik masuk aje. Lagila susah nak cuti, so kalau ada emergency, boleh bungkuslah MNC.

Voting System untuk Mentor 'kami' yang buat which is actually I am the only one in the development team, so in another word...sayalah yang buat. I know all the result... all the percentage for each and every contestant. Salma in leading great!

Last year, wife CTO saya baru meninggal disebabkan leukemia. So, dia faham situasi kecemasan yang menyebabkan dia juga perlu kerap mengambil EL. Cuma HR ni je... haih!

Saya rasa sedikit kecewa dengan HR sekarang ni... haih! Tak tau la nak cerita macammana... story ends here je la :-P

18 comments:

Adzriel AB said...

meh aku bom sikit hr tu... wht the helllllllllllll.

samalah dulu selalu bergaduh dgn bos... ada aku kisah. aku jugak di carinya..kehh..keh.. cara kerja unik, bos sayang lebih. nak wat camner.

nabilah_2908 said...

bersabar la yer dengan setiap dugaan yg datang...

tiap yg pahit ada manisnya... :)

huhu...iyer ke u kawal voting system..boleh tau lebih awal dr yg lain la...best..best..

yg tk best..kena buat sorang2 la yer..? sabar je la.. :)

Salma leading...? oh...bagus nya...keep it up Salma..!! :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
PENDRIVE

Anonymous said...

ainul tempat aku nak pakai java developer, kalo berminat leh forward resume kat aku...company aku f-secure kat bangsar south..:) kamal

sitiezahim said...

hehehe...betul kalu dapat HR yg x bes camtuh la jadinye..macam dia x de famili..dulu aku keje swasta, setaun pertama x de coti bergaji..masuk tahun ke-2, dpt 8 ari rasanye..im not sure sbb aku keje 8 bln aje hahahaha

sya said...

adoi.. sabar je lah kan...
susah juga dapat HR yang tak memahami ni kan... err, diorang tak anak ke?

p/s: eh, kenapa komen aku kat previous entry ko tak de keluar ye?

suhailas said...

salam kenal & hope u tabah yaaaaa....

* ainul AB * said...

*Sori lambat publish komen sbb busy sgt lately :-)

Kak ija, kalo negara ana tak ada undang2, sudah lama ana kasi itu bom, hantar pakai unta...

* ainul AB * said...

Hi nabilah_2908,

Terima kasih ye singgah blog kite :-)

A'ah kita buat voting system. Next project, Showdown pulak kat 8TV. Kite baru siap kuiz utk TV3, NTV7, 8TV dan TV9 yg kena bagi password hari2 tu sms to 33399... any manupulation pun kite leh tau... hihihi...

mendalam tu... "tiap yg pahit ada manisnya".

Thanks :-)

* ainul AB * said...

kamal,
f-secure... thanks for the info... kalo aku apply, kena kje dgn ko la ye... hihi... basic ok tak? hehe...

* ainul AB * said...

Siti, mak aii, lagila... 8 hari aje cuti!

aku jeles la ko skrg ni jadi surirumah sepenuh masa... terror baking lak tu... ish ish ish... :-D

* ainul AB * said...

sya, HR manader aku tu tgh pregnant skrg, anak 1st. Leh tahan mabuknya.. org ca ya nun alif ni mane nak jaga anak sendiri... diorg kalo tak anto kat bbsitter seminggu (amik hjg mggu)... anto kat mak bapak (visit pun 1-2 bln skali... tak pun pakai maid...

sorry sya, aku dh lama x bukak blog, tak sempat nak publish komen :-)

* ainul AB * said...

Hai suhailas, salam kenal, terima kasih ye singgah blog saya... :-)

Anonymous said...

bukan keje ngan aku...ni team lain..hehe basic taktau, sini tak main basic..tp ko bole try minta berapa yg ko expect - kamal -

* ainul AB * said...

kamal, aku sebenarnya dah maleh nak buat java... mungkin akhirannya di MNC ni je la kot... wallahualam... :-)
*Ini ckp org tgh down.. kihkihkih...

Aku Ibu Muda said...

dulu masa baru2 masuk keje, AIM byk cuti ngan MC sbb alahan preggy..memang teruk la kena bom..tp dah lama kerja n bos suka dgn cara kerja AIM...nak cuti ngan MC pon bos tak kisah...tambah2 lagi kalau psl kesihatan :)

Anonymous said...

oo ko nak change career la ni yer..hehe - kamal

* ainul AB * said...

Hai AIM, syukurlah bo dah tak kisah ye... kite ni skrg sorang2 aje dlm team, lagilah susah nak cuti nampaknya... hihi

* ainul AB * said...

Kamal, tak jugak... aku ok je kje cni.. cuma frust dgn HR aje. Focus aku skrg actually Asterisk Boutique. Keje MNC utk fix income aje... hihi... tapi aku rasa macam perlukan lebih masa la untuk butik :-D