My heart, my soul, my joy & my happiness!

Tuesday, August 11, 2009

Emir Wahid Asyraf - I

Ahad lepas, 9/8 jam 6.46pm ku terima satu sms dari Wardah:
"Salam, just nak bgtau anak saya skrg kt icu. Tlg sama2 doakn dia."

Aku terkedu seketika. Betul ke ni? Ku baca sms tu sekali lagi.

Semalam aku ke sana. Ditempatkan di wad ICU Hosp.Serdang. Kesian Asyraf. Puncanya masih dlm siasatan polis tapi kesimpulan awal yg dibuat, kecederaan yg dialami disebabkan hantukan yg sgt kuat di kepala si kecil ketika di nursery menyebabkan pendarahan otak yg serius. Wayar2 & tiub2 berselirat di tubuh kecil Asyraf. Kesian Asyraf. Too small to feel this pain. He is only 7 months old.

Menurut Wardah, kejadian berlaku pd 3/8. Dia hantar Asyraf ke nursery seperti biasa. Asyraf sihat walafiat ketika itu dan aktif. Pukul 3pm, nursery call mengatakan Asyraf menangis kuat & tanpa henti. Dia seperti diserang sawan. Tapi menurut nursery tu, keadaan Asyraf dah ok. Jadi, Wardah tak perlulah datang. Tapi Wardah tetap hendak datang utk melihat keadaan Asyraf. Sebaik sampai, pekerja nursery mengatakan yg Asyraf sedang tidur di atas toto. Wardah terus pergi mendapatkan Asyraf. Masa tu dia amat terkejut kerana keadaan Asyraf sangat lemah, lembik, lentok dan kebiru-biruan. Sebelum keluar, pekerja nursery tu ckp, "Yg lebam kat kepala dia tu tadi terhantuk kat babycot"... (Org tu ckp terhantuk sikit je.. boleh percaya ke?) Dahi Asyraf biru, lebam! Lepas tu Wardah & Edin terus bawa Asyraf ke hospital.

Di harap Asyraf cepat sembuh. Alhamdulillah, hari ni doc dah buka mask O2, Asyraf dah mampu bernafas sendiri. Cuma masih dlm pemantauan rapi doktor2 pakar. Khamis ni doktor akan jalankan ujian matanya pula.

5 comments:

sya said...

eh, sorry...
baru terbaca yang kat bawah ni...
kesiannya..
kejam betul la nursery tu..
sue je diorang tu.. biar diorang tahu bertanggungjawab sikit...
tak patut betul!

* ainul AB * said...

sya, tu la psl. Nursery ni focus duit duit duit. Tak ikhlas jaga anak org! Kesian Asyraf. Harap2 dia cepat sembuh seperti sediakala.

Anonymous said...

The nursery name, please. We should help by boycotting the nursery.

CNK said...

melampaunye nursery camni. dah bykkan kejadian2 baby lebam teruk sana sini, tp nursery refuse dan bg mcm2 alasan. langsung xde belas.

* ainul AB * said...

Kawan saya ada bagitau nama nursery tu, tapi saa dah lupa la... kawasan sekitar Puncak Jalil.

CNK, tu la, diorg hire budak2 muda yg takde pengalaman jaga baby... takde rasa kasih sebagai seorang ibu, gitulah jadinya.