My heart, my soul, my joy & my happiness!

Thursday, February 25, 2010

Awak tak makan ke?

Sesiapa yg mengenali diri saya rasanya sudah cukup tahu betapa saya cukup suka makan. Saya makan 3 kali sehari dengan serving size yg standard utk rakyat Malaysia; nasi, lauk ayam/ikan, sayur... no skip (takleh tahan woo), no diet (takde maknanya!!!). Serving size saya bukan seciput ye, tapi sepinggan penuh. Dan sesiapa yg mengenali diri saya juga pasti tahu betapa saya tidak akan membiarkan makanan itu bersisa, mesti makan sampai habis walaupun sebutir nasi (taknak membazir... hehe).

Pada suatu hari, saya ke klinik. Setelah di check dan di 'soal siasat'... Soalan Doktor ialah "Awak tak makan ke?"

Urpppp... (dlm hati saya... byk mana lg nak mkn?)

Kata doktor tekanan darah saya rendah. Saya perlu makan LEBIH lagi esp daging merah (bukan ayam atau ikan), sayur2an hijau... Saya perlu minum byk walaupun hakikatnya saya minum 3L setiap hari. Doktor bagi saya ponstant, painkiller (lupa nama saintificnya), zinc, Ginkgo...

Dugaan *(^_^)*

4 comments:

mama ariq said...

heheheh, awk lebih kurang mcm sy gak...sy pun mkn bnyk gak.....tp bdn sy kurus je....tekanan darah saya pun rendah jugak...heheh

* ainul AB * said...

ooo ye ke mama ariq... tp sy ni tak kurus pun, haha... bdn sy ni berisi.

Yg tak tahan tu asyik pening kepala.. Maybe sbb tak cukup tidur pun same kot coz Aleesya kerap juga bangun mlm nak menyusu badan... hihi...

KAKI MERAPU said...

kak ainul..dulu saya pun alami tekanan darah rendah...puncanya sering tidur lewat...tak cukup rehat...

now alhamdullillah tekanan darah saya semakin baik..hehehehe...

akak kena rehat cukup dan tido dalam jangka waktu yang sesuai...sebab kalau terlebih tido nanti sakit kepala balik...hehehe

oh ye..sakit kepala..migraine saya pun semakin berkurangan. akak kena makan kerang banyak sket...daging banyak sket...ulam2...akak try lah...tapi ambil masa jugak tu...hehehehe

* ainul AB * said...

Kaki Merapu, tu la kan, sy ni takdelah stress pun tp tak cukup tidur tu tak dinafikan... huhu...